Tämän puolesta

Tällä vaalikaudella minulla on ollut yksi johtotähti: Tulevaisuudelta ei saa ryöstää. Ollaan rehellisiä. Ihan kaikkea ei ole viimeisten vajaan neljän vuoden aikana tehty niin kuin olisin toivonut. Se on demokratian hinta, ja toisaalta hyvä niin. Kukaan ei saa yksin mitään aikaiseksi. Kukaan ei myöskään saa yksin mitään torpattua.

Seuraavalla vaalikaudella johtotähti säilyy. Tulevaisuudenkin suhteen voi olla oikealla puolella.

On oikein puolustaa päiväkoteja – niissä luodaan helsinkiläisten lasten tulevaisuuden pohja. Hyvä varhaiskasvatus vahvistaa kieltä, oppimisen taitoja ja tasaa eroja koulupolun alussa.

On oikein satsata kouluihin – kun kouluissa on resurssit tukea lapsia ja nuoria, kaikkien tulevaisuus näyttää valoisammalta. Myös niiden, joita erilaiset tukitoimet eivät koske.

On oikein seistä liberaalien arvojen puolella – Helsingin tarina on avoimuuden, ei ahdasmielisyyden tarina. Meillä ei ole varaa sulkea ketään ulkopuolelle.

Mitä konkreettisesti? Tietenkin tinkimätöntä liberaalien arvojen puolella seisomista, mutta ennen kaikkea kaksi asiaa.


Kaikille helsinkiläisille hyvät päiväkodit ja koulut

Tutkimukset osoittavat, että laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus edistävät lasten oppimista ja hyvinvointia sekä vähentävät myöhempiä yhteiskunnallisia kustannuksia. OECD:n mukaan varhaiskasvatukseen sijoittaminen parantaa oppimistuloksia ja tukee tasa-arvoa. Helsingin on jatkettava panostuksia päiväkoteihin ja kouluihin varmistaakseen kaupungin elinvoimaisuuden ja asukkaidensa hyvinvoinnin.

Mitä olen ollut edistämässä tällä vaalikaudella?

  •  Kasvatuksen ja koulutuksen määrärahojen korottaminen. Tällä vaalikaudella näin on tehty jopa kolmanneksella. Kova yhteinen suoritus, jossa oma roolini on ollut ennen kaikkea oman puolueen sisällä asiasta rutkuttaminen. Sitäkin on nimittäin tarvittu.

  • ·Palkkakehitysohjelma. Vuonna 2024 varhaiskasvatuksen opettajat, S2-opettajat, sosionomit, erityisopettajat ja kiertävät erityisopettajat saivat 164 euron pysyvän palkankorotuksen. Tämä korotus nosti varhaiskasvatuksen opettajien tehtäväkohtaisen palkan yli 3 000 euroon. Vuonna 2023 taas palkkakehitysohjelma nosti yli 3 000 varhaiskasvatuksen ammattilaisen palkkaa. Korotukset kohdistuivat erityisesti varhaiskasvatuksen lastenhoitajiin sekä erityisavustajiin.

Mistä haluan pitää jatkossakin huolta?

  1. Riittävä henkilöstö ja koulutetut ammattilaiset: Varmistetaan, että päiväkodeissa ja kouluissa on riittävästi pätevää henkilökuntaa ja tuetaan heidän hyvinvointiaan. Palkkakehitysohjelmaa on jatkettava.

  2. Enemmän rahaa sinne, missä sitä tarvitaan: Lisätään tarveperustaista rahoitusta päiväkodeille ja kouluille, jotka kohtaavat erityisiä haasteita, jotta resurssit kohdentuvat tehokkaasti.

  3. Päiväkodit ja koulut kunnostetaan ajoissa: Panostetaan koulujen ja päiväkotien kunnostamiseen, jotta oppimisympäristöt ovat turvallisia, viihtyisiä ja nykyaikaisia. Nyt tulemme tässä jatkuvasti takamatkalta, ja tämä on turhauttanut minua kaikkein eniten.

Idässä ja etelässä yhtä hyvä Helsinki

Alueellinen eriytyminen on tulevalla vaalikaudella yksi Helsingin suurimmista haasteista. Ei voi olla niin, että todellisuudet eriytyvät idässä ja etelässä. Tutkimukset osoittavat, että sosioekonomiset erot heijastuvat alueiden välillä, mikä vaikuttaa asukkaiden hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Tämä on kehitys, jota ei pysäytetä yhdellä tai kahdella toimella, vaan tarvitaan paljon hallinnonalat ylittävää tekemistä.

Mitä olen ollut edistämässä tällä vaalikaudella?

  • Palkkakehitysohjelma: Vuonna 2023 palkkakehitysohjelma nosti perusopetuksessa kelpoisuusehdot täyttävien opettajien palkkoja tietyissä kouluissa alueellisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

  • Tarveperustaisen rahoituksen kriteerien uudistaminen. Uudistimme kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnassa tarveperustaisen rahoituksen kriteereitä niin, että se kohdistui paremmin juuri sellaisille kouluille, joilla rahoitukseen on erityisesti tarvetta.

Mistä haluan pitää jatkossakin huolta?

  1. Helsingin eriytymisen vastainen ohjelma: Kaupunkistrategian yhteydessä pitää sopia erillisestä ohjelmasta, jolla torjutaan alueiden välistä eriytymistä. Tälle ohjelmalle pitää määrätä oma johtaja ja selkeät resurssit, joilla voidaan varmistaa, että asiat etenevät hallinonaloista riippumatta.

  2. Kaupunginosien kehittämisohjelmat: Kohdistetaan resursseja alueille, joilla on korkea työttömyys ja syrjäytymisriski, jotta voidaan parantaa kaupunkiympäristöä ja palveluita.

  3. Nuorten tukipalvelut: Laajennetaan matalan kynnyksen tukipalveluja nuorille, kuten harrastusmahdollisuuksia ja mielenterveystukea, jotta jokaisella on mahdollisuus hyvään elämään.

  4. Räjäytetään rakenteita: Kaavoituksessa otetaan vahvemmin huomioon eriytymiskehityksen pysäyttäminen ja tarkastellaan kriittisesti esimerkiksi oppilaaksiottoalueita, jotta alueiden välinen tasapaino paranee.