Poliitikon tehtävä on varmistaa itään ja etelään yhtä hyvä Helsinki

Kun olin ehdolla kaupunginvaltuustoon vuonna 2021, sanoin etten lupaa mitään yksittäistä – pyörätietä tuonne tai bussipysäkkiä toisaalle – vaan lupaan edistää päätöksiä, joissa tulevaisuudelta ei ryöstetä. Se on tarkoittanut sitä, että tehdään kauas katsovia ratkaisuja, joiden tehtävä on rakentaa toivoa.

Suurin haaste on ollut tällä vaalikaudella sama kuin mikä se on seuraavallakin vaalikaudella: Alueellinen eriarvoistuminen. On oulunkyläläisen kannalta merkityksellistä, eriytyvätkö Oulunkylän ja Itäkeskuksen asukkaiden todellisuudet toisistaan. Turvallista kaupunkia ei rakennu kenellekään, jos hyväksymme sen, että osassa kaupunkia lapset ja nuoret putoavat palveluiden läpi.

Asiat, joista olen eniten ylpeä, linkittyvätkin näihin kysymyksiin.

  1. Olen erityisen ylpeä kasvatuksen ja koulutuksen määrärahojen korottamisesta – jopa kolmanneksella tällä vaalikaudella. Vaikka tämä vaati oman puolueen sisällä rutkuttamista, on se ollut sen arvoista.

  2. Palkkakehitysohjelmien ansiosta esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien palkat ovat nousseet merkittävästi. Tämä on auttanut houkuttelemaan ja pitämään alalla päteviä ammattilaisia.

  3. Tarveperustaisen rahoituksen kriteereitä on uudistettu niin, että resurssit kohdistuvat paremmin juuri niihin päiväkoteihin ja kouluihin, joissa avun tarve on suurin.

  4. Pätevän henkilöstön varmistamiseksi siellä, missä on haasteita, olemme myös nostaneet perusopetuksen opettajien palkkoja tietyillä alueilla.

Mihin sitten pyydän äänestäjiltä valtakirjaa seuraavalle kaudelle tulevissa vaaleissa? En halua olla tylsä, mutta ei minulla ole mitään uusia temppuja. Vaan näiden puolesta lupaan taistella:

  1. Haluan varmistaa, että päiväkodeissa ja kouluissa on jatkossakin riittävästi koulutettua henkilökuntaa. Palkkakehitysohjelmaa on jatkettava.

  2. Koulujen ja päiväkotien tarveperustaista rahoitusta on lisättävä – rahaa sinne, missä sitä tarvitaan ja missä se on vaikuttavimmassa käytössä.

  3. Koulujen ja päiväkotien kunnostuksiin on panostettava nykyistä systemaattisemmin. Turvalliset ja viihtyisät oppimisympäristöt ovat perusta lasten hyvinvoinnille.

  4. Alueille, joissa syrjäytymisriski ja työttömyys ovat korkeita, on kohdistettava erityisiä kehittämistoimenpiteitä, kuten parannuksia kaupunkiympäristöön, palveluihin ja nuorten tukipalveluihin.

Minun supervoimani politiikassa on ollut aina uskaltaminen. En pelkää sitä, etten tulisi uudelleen valituksi. Olen tehnyt asioita, joihin uskon. Olen halunnut seistä oikealla puolella: Puolustaa päiväkoteja, satsata kouluihin ja liputtaa liberaaleja arvoja. Tällä linjalla jatkan – jos sen minulle suotte.

Teksti on julkaistu Oulunkyläisessä tammikuussa 2025.

Next
Next

84 % helsinkiläisistä viidesluokkalaisista osaa uida – riittääkö tämä meille?